חנה בלייברג

"סבתא חנה"

חנה בלייברג לבית בוסקוביץ' עלתה לישראל מרומניה בשנת 1949, לאחר שנים קשות של מלחמה ומסעות בריחה באירופה הכבושה.
לימים נישא בנה אברהם ליהודית, ויחד בנו את ביתם בצפת וגידלו 3 ילדים: שרונה, שוקי ואסף.

אסף- הצעיר שבחבורה- נמשך תמיד למטבח, ובמיוחד למטבחה של סבתא חנה שהפליאה באפייה ובבישול. 

עם שחרורו מהצבא פנה אסף, בעידודה של הסבתא, ללימוד מגדנות בתדמור, משם לעבודה כשף קונדיטור במצפה הימים ולבסוף ללימודי הנדסת מזון באוניברסיטה העברית וללימודי תואר שני לייננות בבורדו.

סבתא חנה הייתה בשלנית בחסד. במטבח הקטנטן עם סיר הפלא והתנור כמו של פעם היו מתבשלים מטעמים ועולים ניחוחות של אוכל מתובל ופיקנטי בהתאם לשורשיה ההונגריים. ארוחה אצלה הייתה תמיד עם המון מנות קטנות, אסתטיות וטעימות להפליא.

עד היום מבשלים במשפחה את המתכונים של סבתא חנה: בצקיות למרק מועשרות בכבדי עוף קצוצים, עוף באפונה ושמיר, מאפה פילו עם כרוב ואווז מעושן וכיסונים מבצק תפוחי אדמה ממולאים בשזיף ברוטב חמאת אגוז פקאן.

במהלך חודשי הקיץ הייתה מכינה ריבות מכל הפירות, ליקר דובדבנים חמוצים מדהים, עוגות שמרים שמילאו את הבית בריח משגע, קומפוט פירות טריים ובחורף שטרודל תפוחים קלאסי עם מעט קצפת או שמנת חמוצה. 

ממעמקי הזיכרון יצרה קלאסיקות נצחיות, בהן ריבועי ריגויאנצ'י ודובוש טורט- כיאה לשורשיה ההונגריים.

חנה, שנפטרה בשנת 1997, לא זכתה לראות את הנכד מסיים את לימודי הייננות.

אסף, שרונה ודורון- בעלה של שרונה, הקימו את יקב ויתקין בשנת 2001 בכפר ויתקין.

למרות חוסר נוכחותה הפיזית, מרחפת רוחה הקולינארית ביקב ומהווה מקור השראה בלתי מבוטל.